Bayram Tatili Öncesinde Dijital Bahar Temizliği Yapın

Bayram Tatili Öncesinde  Dijital Bahar Temizliği Yapın
yazdır
paylaş
yorumlar
yorum ekle
 

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Bu Konu 12-Numaralı Katagoride -
Eklenme Tarihi : 2019-05-30 - 07:06 - Bu haberi 1381 kişi okudu.


Bu yıl Ramazan Bayramı’nda dokuz günlük tatil var. Tatile, yola çıkmadan bilgisayar ve mobil cihazlarınızı gözden geçirmeniz, huzurlu bir tatil için faydalı olur.

Antivirüs ve internet güvenliği kuruluşu ESET, daha yüksek performans ve daha güvenli bilgisayar, telefon ve tablet kullanımı için dijital bahar temizliği tavsiye ediyor. İşte bahar temizliği için 8 ipucu:



  • Parola değişikliği yapın! Şifre ve parolalarımız, siber saldırılar karışında en önemli güvenlik kalkanlarından biri olmayı sürdürüyor. Bu nedenle üşenmeyin; e-postalarınızda, sosyal medyada, alışveriş ve bankacılık işlemlerinizde kullandığınız parolaları yenileyin. Şifrelerinizi “123456“ gibi basit değil, harfli-rakamlı karmaşık şekilde oluşturun.



  • Telefonunuza bilgisayar muamelesi yapın! İnternete artık telefondan bağlanıyoruz. Hatta telefonlar sayesinde her an online durumdayız Siber suçlular da bunun farkında. Bilgisayara yönelik siber tehditlerin neredeyse tamamı artık telefon ve tabletlere uyarlandı, hatta telefonlara özgü saldırılar da gelişti. Bu nedenle telefonunuza bilgisayar muamelesi yapın ve bir mobil güvenlik yazılımıyla koruyun.  



  • Masaüstünü boşaltın! Bahar temizliğine önce bilgisayarın masaüstünü temizlemekle başlayın. Gereksiz dosyaları silin, kullanmadığınız programları denetim masasındaki “Program Kaldır“ bölümünden kaldırın. Geçici dosyalarınızı temizleyin ardından çöp sepetini boşaltın. Aynı işlemi tablet ve telefonlarınıza da uygulayın. Yer kaplayan ve performans emen gereksiz uygulamaları silin.



  • Yedekleyin! Önemli verileri ve fotoğraflarınızı mutlaka başka bir dijital ortam veya cihaza yedekleyin. Böylece bilgisayarınız, tabletiniz ya da akıllı telefonunuz bozulduğu veya kaybolduğu zaman verilerinizi de kaybetmemiş olursunuz.



  • Güncelleyin!  Hem işletim sistemi hem de kullandığınız yazılımlara yönelik güncelleme uyarılarını dikkate alın ve sistem yamalarını yüklemeyi ihmal etmeyin! İşletim sisteminde oluşan açıklar, siber suçlular tarafından önemli bir virüs bulaştırma aracı olarak değerlendiriliyor.



  • Güncel antivirus yazılımı kullanın! Her gün 350 bin yeni virüs, dijital  dünyaya salınıyor. Tek başına mücadele edemezsiniz. Güncel ve lisanslı bir güvenlik yazılımı en yeni saldırılara karşı korunmanıza yardımcı olur.



  • USB, SD kart gibi harici bellekleri tarayın! Virüsler açısından taşıyıcı olabilecek harici bellekleri güncel bir virüs tarayıcı ile kontrol edin, zararlı yazılım varsa temizleyin. Bu bellekler hayatı çok kolaylaştırıyor ve çok kullanılıyor ama tam da bu nedenden ötürü siber suçlular, taşınabilir bellekleri birer virüs bulaştırma aracı olarak sık sık kullanmayı seviyor.



  • Çift faktörlü korumayı etkinleştirin! İki aşamalı kimlik doğrulamayı etkinleştirilerek her bir online  hesabınıza özel ve ikinci parola sayesinde ulaşabilir, böylece daha güvenli erişim sağlayabilirsiniz. Apple, Google, Facebook, Instagram ve Twitter, bu imkanı bireysel kullanıcılarına sağlarken, ESET de Secure Authentication yazılımıyla bu hizmeti sunuyor.



Kaynak: Haber Merkezi Google

BENZER KONULAR


Seçim Gecesi Haber Sitelerinin Trafiği 5 Kata Kadar Artacak

Şirketlerin %83’ü Mobil Tehditlerden Dolayi Risk Altinda

Fotoğraf Makinesinden Silinen Fotoğraflar Nasıl Kurtarılır?

110 Bin TL Ödüllü Kuveyt Türk Hackathon Yarışması Başlıyor

BTK ve Google’ın Bilinçli İnternet Kullanımı Projesi 16-17 Mart’ta Konya’ya Geliyor

Siber Suçlular Çıtayı Yükseltiyor

Çocukları “Momo”Dan Korumak İçin Ne Yapmalı?

Akıllı Yüz Tanıma Çözümü Kalabalık Alanların Güvenliğine Yeni Bir Boyut Getiriyor

Robotlar da İnsana İhtiyaç Duyuyor

Tüm Ezberleri Bozan Teknoloji; Concordix

Ziyaretçi Yorumları

  • Bu Habere Henüz Yorum Eklenmemiş.
yorum ekle
İsminiz
:
E-Mailiniz
:
Yorumunuz ()
:
Güvenlik kodu
:
17505
Güvenlik kodu giriniz
:

KÜLTÜR-SANAT

İŞ DÜNYASI

TEKNOLOJİ

EĞİTİM

DÜNYA