Dünya Aile Hekimleri Birliği Kongresi’nde Türkiye’den Projeler Konuşuldu

Dünya Aile Hekimleri Birliği Kongresi’nde Türkiye’den Projeler Konuşuldu
yazdır
paylaş
yorumlar
yorum ekle
 

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Bu Konu 6-Numaralı Katagoride -
Eklenme Tarihi : 2017-01-13 - 13:26 - Bu haberi 1048 kişi okudu.


Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinde gerçekleşen 21. Dünya Aile Hekimleri Birliği Kongresi’nde Türkiye’nin ilk medikal arama kurtarma derneği MEDAK, iki özel sunumla yer aldı.

MEDAK üyeleri Aral Sürmeli ve Umay Tuana Tolunay, derneğin mülteci sağlığı konusundaki çalışmalarını dünyanın dört bir yanından Kongre’ye katılan hekimlerle paylaştı. 


Türkiye’nin ilk medikal arama kurtarma derneği MEDAK, WONCA Dünya Aile Hekimleri Birliği Kongresi’ne iki sunumla yer aldı. Aile hekimliği alanında yaşanan son gelişmelerin ve sorunların sempozyum ve atölye çalışmaları ile ele alındığı Kongre, Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinde gerçekleştirildi. 


MEDAK adına WONCA’ya katılan genç hekimler Aral Sürmeli ve Umay Tuana Tolunay, derneğin çeşitli iş birlikleri ve sponsorluklar ile Suriye iç savaşının başlangıcından bu yana Türkiye’nin sınır bölgelerinde ve İstanbul’da yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi verdi. Mülteci sağlığı alanında sürdürülen sosyal sorumluluk çalışmalarının somut sonuçlarını iki ayrı sempozyumda katılımcılarla paylaşan Sürmeli ve Tolunay’ın sunumları Kongre’de büyük beğeni topladı.    


Tolunay: “Birinci basamak ve koruyucu sağlık hizmetlerindeki eksiklikler koordinasyonu engelliyor”


MEDAK Öğrenci Kulüpleri Başkanı Umay Tuana Tolunay, Kongre kapsamında gerçekleştirilen “Özel Odak Grubu: Göçmen Sağlığı” sempozyumunda "Türkiye'de Suriyeli Mültecilerin güncel sağlık durumu ve yapılan saha çalışmaları" başlığıyla bir sunum gerçekleştirdi. Tolunay sunumunda, mültecilerin Türkiye'deki sağlık hakları, gelişmeler ve güncel sağlık sorunları üzerine bilgi vererek derneğin mülteci sağlığı konusunda yürüttüğü çalışmaları aktardı. 


Tolunay, çalışmalar esnasında tespit ettikleri temel sıkıntıların birinci basamak sağlık hizmetlerinin sunulması, ruh sağlığı sorunları ve gelecek kaygısı olduğunu ifade ederek, “Birinci basamak ve koruyucu sağlık hizmetleri alanındaki eksiklikler, sunulan bütün sağlık hizmetlerinin koordinasyonunu engelliyor. Bunun sonucu olarak ne yazık ki sunulan hizmetlerinin verimliliği düşüyor.” dedi. 


Sürmeli: “Dil problemi ve geleceğe dair güvensizlik en büyük sorun”


MEDAK Saymanı Aral Sürmeli ise , “Araştırma Sunumları” başlıklı oturumda Acıbadem Üniversitesi Halk Sağlığı ve Aile Hekimliği Anabilim Dalı ile birlikte yürüttükleri projenin ayrıntılarını ve sonuçlarını paylaştı. Sürmeli, "İstanbul'da yaşayan Suriyeli Doktorların, Suriyeli Mültecilerin Sağlık Sorunları üzerine Düşünceleri ve Çözüm Önerileri" adını taşıyan projenin, mültecilere sunulan sağlık hizmetleri açısından en çok “dil problemi” ve “geleceğe dair güvensizlik” konularının sıkıntı yarattığını tespit ettiklerini belirtti. 


Sürmeli, “Suriyeli sağlık çalışanlarının yaşadığı en büyük problem ise, ‘yasal olarak’ çalışamamaları. Proje esnasında görüştüğümüz bir Suriyeli pediatri uzmanının ‘Bize burada misafir diyorlar. Türk misafirperverliği güzel bir şey, fakat misafirler çalışmaz. Hayatımızı kazanmadan ise yaşamamız mümkün değil’ sözleri durumu en iyi şekilde özetliyor.” dedi.  



Kaynak: Haber Merkezi Google

BENZER KONULAR


Avustralya'nın Türkiye Büyükelçisi Marc Innes-Brown: "Türkiye Mülteciler Konusunda Çok Eli Açık Davrandı" dedi

Çin Yeni Yılı Ve Bahar Bayramı Başladı

Tarihten Bugüne Adım Adım Kudüs

Osmanlı Amerika’yı Selden İrlanda’yı Kıtlıktan Kurtardı

Konya ve Japon İtfaiyeleri Arasında İşbirliği Devam Ediyor

Yrd. Doç. Dr. Filiz Katman: “ABD’nin Kudüs Kararı Orta Doğu Siyasetinde Yeni Bir Dönem Açacak”

Rusya, Suriye, İran ve Türkiye

Filistin’in Umudu; Türkiye

Kızılay, İdlib’te Tüm İnsani Yardım Önlemlerini Aldı

Filistinli Esirlerin ‘Takas’ Umudu

Ziyaretçi Yorumları

  • Bu Habere Henüz Yorum Eklenmemiş.
yorum ekle
İsminiz
:
E-Mailiniz
:
Yorumunuz ()
:
Güvenlik kodu
:
63087
Güvenlik kodu giriniz
:

KÜLTÜR-SANAT

İŞ DÜNYASI

TEKNOLOJİ

EĞİTİM

DÜNYA